torstai 2. lokakuuta 2014

(Semi)-Lihaton lokakuu saapui pihveineen

Masentava lokakuu alkoi eilen ja tänä vuonna päätin tarttua Lihaton lokakuu-haasteeseen. Omalla kohdallani otan hieman vapauksia syyslomaviikolla, jonka vietän Tukholmassa. Vajaan neljän viikon "uhraus" on kuitenkin mielestäni jo iso teko kaltaiseltani lihansyöjältä. However, lounaaksi söin punajuuritattaripihvejä Sofian lounaalla ja eivät kyllä kalvenneet Lindströmeille juurikaan!

Eilen kaupassa päätin, että teen ensikertaa itse kasvispihvejä. Eräs työkaverini on hurahtanut kasvisruokiin, vaikkei varsinainen kasvissyöjä muuten olekaan. Sain häneltä hyviä vinkkejä mm. rakenteen luomiseksi ja päätin viimein kokeilla.


Kasvispihvit

Pari porkkanaa
Pieni palsternakka
Pari perunaa (jauhoista, "mössööntyy" helpommin)
Sipuli
Palanen Pecorino-juustoa
1-2 munaa
1 rkl täysjyvävenhäjauhoja
Suolaa, pippuria

Kermaviilidippi

1 prk kermaviiliä
Turaus sinappia
Isompi turaus ketsuppia
Mustapippuria
Sitruunanmehua

Raasta vihannekset ja juusto samaan kippoon. Sekoita ja lisää muut aineet. Paista lettupannulla, jos on, jos ei, paistinpannulla. Dippiainekset sekoitetaan keskenään.

Tein samalla makutestin eri paistorasvojen suhteen. Testissä oli kookosöljy, oliiviöljy ja kunnon voi. Yllätyksekseni voi ei vienytkään suvereenia voittoa, vaan sen makua ei juuri edes erottanut pihveistä. Oliiviöljyn kanssa kävi samalla tavalla. Kookosöljystä jäi hienoinen kookosaromi pihviin, en osaa oikein sanoa, että tykkäsinkö vai en. Miellän kookoksen voimakkaasti makeisiin ruokiin, joten ehkä ensikokemus oli vain vähän "outo". Summa summarum, jatkossa ei kannata paistaa voissa, koska hyöty haittoihin nähden ei ole tarpeeksi suuri. Oliiviöljy it is!

Illalla treenien jälkeen ajattelin paistella banaanilettuja kookosöljyssä. Nam.

Vegaania tai edes vegetaristia musta ei kyllä saisi, rakastan lihaa liiaksi. Tämä tuntuu kuitenkin hyvältä keinolta lisätä kasviksia ruokavalioon ja kenties jatkossa syödä kasvispainotteisemmin. :)